BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Vyrų duona

Tai viena skaniausių mano keptų duonų. Dėl tešloje esančios ciberžolės, duona įgauna gelsvą atspalvį. Gana aštroka, tad aštrumo nemėgstantiems žmonėms patariu berti mažiau pipirų. O dėl ko “Vyrų duona”? Turbūt dėl to, kad tešlos sudėtyje yra alaus:)


Reikės:
1 v.š. natūralaus medaus;
1/2 a.š. juodųjų pipirų;
1 a.š. krapų druskos (tokios netūrėjau tad beriau paprastos ir atskirai krapų);
1 a.š. česnakų druskos;
150 ml vandens;
150 ml alaus;
450 g. miltų (550C);
čiobrelių, kmynų, ciberžolės, kalendros sėklų ir kt. žalumynų;
4-6 gr. mielių.

Užsiplikome kmynus su 150 ml vandens. Leidžiame pravėsti. Į dar šiltą vandenį pilame alų bei prieskonius. Miltus sumaišome su mielėmis ir po truputi įsijojame į vandens, alaus ir žalumynų mišinį. Užminkome tešlą. Tešla lips prie rankų. Pirmiausiai aš barstau stalą miltais ir minkau, o pabaigoje imu dubenėlį su vandeniu ir šlapiuoju būdu baigiu minkyti tešlą (rankas ir stalą drėkinti). Nepamirškite, duonos tešlai patinka būti trankomai, tad geriau patraukite nuo stalo visus dūžtamus daiktus ir trankykite tešlą į stalą, tampykite. Kuo daugiau įdėsite energijos, tuo duona bus skanesnė.
Išminkytą tešlą sukrečiame į riebalais pateptą kepimo skardą, nuglostome šlapiomis rankomis. Uždengiame rankšluosčiu ir padedame šiltai kilti porai valandų. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Ant apatinių grotelių arba ant orkaitės dugno statome indą, kokią mažai naudojamą kepimo formą ar pan. su vandeniu. Duonos kepimo metu vis ją papildome. Iš pradžių kepame kokias 5 min. tokioje aukštoje temperatūroje, o paskui sumažiname kaitrą ir dar kepame apie 30 - 40 min.
Iškepusią duoną išverčiame iš kepimo formos, susukame į drėgną rankšluostį ir įvyniojame į polietileninį maišelį 5 min. Tada duoną išvyniojame ir susukame į sausą rankšluostį. Asmeniškai man ši technika visada pasiteisina ir duonos plutelė būna minkšta.

Patiko (1)

Rodyk draugams

1 komentaras | “Vyrų duona”

  1.   plastikiniai langai rašo:

    skani :)

Rašyk komentarą