BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘kiti karšti’ kategorija

Kažkas panašaus į Ukrainietikšus barščius

2010-09-14

Turint kopūstą ir burokėlių visai šaunūs pietūs išeina:)

Iš anksto išsiverdame du nedidelius burokėlius. Mėsą, šiuo atveju vištieną supjausčiau nedideliais gabaliukais ir pakepinau keptuvėje su aliejumi ant stiprios ugnies. Apkepusiu gabalėlius sudėjau į puodą, užpyliau vandeniu ir dėjau ant ugnies virti. Išvirusius burokėlius nulupame ir supjaustome juostelėmis. Supjaustome puse kopūsto, sutarkuojame vieną didelę morkų, nuskutame 5 ar daugiau bulvių, supjaustome kubeliais ir viską sudedame į puodą. Atsiminkite, kad čia sriuba, o ne troškinys, tad neperkraukite daržovių. O jei taip nutiko, labiau praskieskite vandeniu. Pridedame prieskonių, lauro lapų, druskos, nepamirštame pipirų, nes ukrainietiški barščiai būna aštroki ir verdame.  Rezultatą turėsime gal už kokių 30 min :)

Rodyk draugams

“Pistacijų šokis”

2010-07-07

Šį patiekalą žinau jau senai. Nors jis ir vertas 10 balų pagal skanumą ir sotumą, tačiau mūsų namuose retokai daromas. Paskutinį kartą gaminau kažką panašaus svečiams nustebinti ir man pavyko:) nes įvairiausi mėsos  kotletai jau nusibodę, o darant karbonadus daugiau vargo nei ruošiant šį patiekalą.

Tikslių produktų proporcijų nenurodau, nes daug ką dedu tiesiog “iš akies”:)

Į mėsos faršą (šįkart jautienos ir kiaulienos 1,5 kg) įmušu 1 kiaušinį. Pridedu druskos, pipirų bei kt. prieskonių. Imu gerą saują pistacijų (galima ir daugiau) ir jas nuplikau. Susmulkinu bei įmaišau į mėsą. Beriu porą šaukštų džiūvėsėlių. Viską gerai išmaišau. Kepimo indą ištepu riebalais, iškloju plonai pjaustyta šonine ir sudedu mėsą. Tolygiai paskirstau. Uždengiu ir kepu orkaitėje apie 1 val. 180 laipsnių orkaitėje.

Rekomenduoju valdyti su ryžiais :)

Rodyk draugams

Bulvių pica

2010-04-07

Šis receptas yra vienas seniausių mano turimų. Tai nei mums, lietuviams, žinomas kugelis, nei tradiciška pica. Tačiau savo skoniu tikrai nenusileidžia nei vienam.

Reikės:
0,5-1kg bulvių (priklausomai nuo kepimo formos dydžio);
2 kiaušinių;
2 v.š. miltų;
2 v.š. grietinės;
200 g. (ir daugiau) daktariškos dešros;
200 g. fermentinio sūrio;
galima dėti papriką, morką, svogūną ir kt.
druskos, pipirų, kt. prieskonių.

Bulves nuskusti ir sutarkuoti, taip vadinama, burokine tarka. Įdėti druskos, prieskonių ir sudėti į riebalais pateptą kepimo indą. Kiaušinius išplakti su grietine bei miltais. Užpilti ant bulvių. Dešrą, sūrį sutarkuoti, papriką ir kt daržoves supjaustyti. Aš šį kartą dar pridėjau pievagrybių. Viską užberti ant picos. Išlyginti ir kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 1 val.

Sotūs ir skanūs pietūs, ypač kai viskas atsibodę :)

Rodyk draugams

Blyneliai su pievagrybiais

2010-04-05

šį receptą nusižiūrėjau internete.

Išsikepame lietinius per visą keptuvę.

lietinių tešlą darau iš 2 kiaušinių, stiklinės pieno ir miltų dedu tiek, kad gaučiau skystą tešlą.

Įdarui išsiverdame 1 kiaušinį. Smulkiai supjaustome pievagrybius (priklausomai nuo valgytojų skaičiaus). Pievagrybius pakepinu keptuvėje su česnaku ir baigiant kepti sudedu smulkintą virtą kiaušinį. Pridedame žalumynų (jeigu turite) ir įdarome lietinius. Įdarytus lietinius trumpai apkepame. Galima pamirkyti į kiaušinio plakinį ir apvolioti džiūvėsėliuose.

Rodyk draugams

Bitės

2010-03-25

Pavasaris. Bunda gamta..

Rodyk draugams

Kibinai

2010-03-25

Labai senai bedariau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nepaveda, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos :)

Sakoma, jog tikrųjų kibinų galima paragauti tik Trakuose. Tad progai pasitaikius užsukome į Trakus. Vos ne ant kiekvieno kampo mirgėjo užrašas: “Kibinai”, “Tikri Totoriški kibinai”. Pasiūla didelė. Matyt, ir paklausa ne maža. Tai va, užsisakėme ir mes tų kibinų tikėdamiesi kažkokio stebuklo, kurio, žinoma, nesulaukėme. Kibinai tikrai ne tokie, kaip Bandelių namuose ar parduotuvėje. Visų pirma jie didesni, daug didesi:) Pamenu, atneša padavėja lėkštę su kibinu, kuris vos telpa į tą lėkštę. Man net žandikaulis atvipo. Galvojau, ar suvalgysiu. Įdaras, kaip ir priklauso iš kapotos mėsos, bet išduosiu paslaptį - naminiai kibinai daug skanesni:)

Tad štai mano receptas

Tešla:
200 g. sviesto;
200 g. grietinės;
1 kiaušinis;
žiupsnelis druskos;
miltų tiek, kad susiminkytų tešla.

Pasiberiame ant stalo miltų (kokią stiklinę) ir supjaustome sviestą. Kapojame peiliu kol pasidarys trupiniai. Pridedame miltų pagal poreikį ir sudedame likusius produktus (darbuojamės peiliu). Galiausiai suminkome elastingą tešlą. Tešla neturi būti labai kieta, bet neturi būti ir labai minkšta. Suvyniojame tešlą į plėvelę ir padedame į šaldytuvą valandėlei. Gaminame įdarą.

Įdaras (galimi 2 variantai):

1 variantas:

imame 500 g. mėsos faršo. Pridedame prieskonių, ypač negailime pipirų, dedame pakepintą svogūną, įpilame truputi pieno. Jeigu faršas nėra riebus tai reikėtų ir riebalų truputi įdėti: sviesto arba aliejaus, nes mėsa turi gautis tokia šlapia.

2 variantas:

apie 600 g. kiaulienos ar kt mėsos. Ją smulkiai smulkiai supjaustome. Pridedame prieskonių. Trumpam apkepiname aliejuje. Perdedame į dubenį ir įmušame vieną kiaušinį. Sumaišome.

Iš tešlos iš kočiojame lakštą, kurį supjaustome kvadratais. Tešlą reikia iškočioti plonai, gal kiek ploniau nei sausainiams. Žinoma, viskas priklauso nuo to, kokius kibinus mėgstate: ar kad būtų daugiau įdaro, o tešlos mažiau, ar kaip tik norite daugiau tešlos. Taigi, imame iškočiotą tešlos gabalėlį į delną (kaip cepelinus kad darytume), dedame porą šaukštų įdaro, gerai suspaudžiame kraštelius, jeigu reikia apipjauname ir susukame iš kraštelių pynelę, kaip varškėčiams. Aptepame kiaušinio plakiniu (niekada šito nedarau, nes, mano manymu, tai kiaušinio švaistymas). Sudedame kibinus į sviestiniu popieriumi išklotą kepimo skardą. Tepti riebalais nebereikia popieriaus, nes tešla yra riebi, tad tikrai neprikibs. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30 -40 min. Aš po to dar įjungiu 5-10 min. apačios kepimo funkciją.

Skanūs vieni, skanūs su sriuba, su arbata :)

Rodyk draugams

Tuno kepsneliai

2010-03-15

Gavėnios penktadienis - pasniko diena, tai reiškia kad negalima valgyti mėsos. Iš tiesų reikėtų susilaikyti ir dar nuo kai kurių dalykų, bet mano virtuvėje svarbiausia yra tai, kad šią dieną gaminu ką nors iš žuvies.

Pasiūlysiu labai paprastą receptą :)

4 asmenims pavalgyti reikės:
2 dėžutės smulkinto tuno savo sultyse;
8 bulvės;
petražolių (šviežių arba šaldytų);
džiūvėsėlių;
1 kiaušinis.

Bulves nuskutame ir išverdame. Dar šiltas sutriname. Įmaišome tuną ir smulkintas petražoles. Įdedame druskos, pipirų, šaukštą bulvių krakmolo bei džiūvėsėlių. Pasiimame du dubenėlius. Į vieną įsiberiame džiūvėsėlių, kitame išsiplakame kiaušinį. Iš bulvių-tuno masės formuojame kepsnelius, apvoliojame džiūvėsėliuose, merkiame į kiaušinį ir vėl apvoliojame džiūvėsėliuose. Įspėju, jeigu į kiaušinio plakinį įmerksite visą kepsnelį, tai jis juk suirs. Aš dariau taip: pavilgiau viena kepsnelio šoną į kiaušinį ir iškarto apibarsčiau džiūvėsėliais. Tada kitą šoną ir t.t. Kitą kartą kai kepiau, į bulvių masę įmušiau kiaušinį, formavau blynukus ir kepiau keptuvėje nevoliojusi džiūvėseliuose.

Kepti keptuvėje su aliejumi. Gaunasi kažkas panašaus į žemaičių blynus:) Man patiko

Prie šių kepsnelių - blynų tinka toks padažas:

Ištirpiname keptuvėje gabalėlį sviesto. Beriame šaukštą miltų ir maišome kol gausis šviesiai gelsva masė. Tada supilame stiklinę pieno ir užviriname. Nepamirštame prieskonių. Nukeliame nuo ugnies ir suberiame tarkuotą sūrį (atsižvelgdami į norimą padažo tirštumą).

Rodyk draugams

Žemaičių blynai

2010-03-02

Gėda prisipažinti, bet iki šiol niekada nebuvau dariusi šio patiekalo. Įsivaizduoti įsivaizdavau, kaip reikia daryti tešlą žemaičių blynams, bet pasirodo yra visokiausių receptų. Ir prisipažinsiu, ne vieną blyną iškepiau ne tokį, t.y., nelabai panašų į tikrus žemaičių blynus kol supratau kokia turi būti bulvių tešla :)

Bulvių tešla:

Išvirti bulves su lupenomis. Leisti atvėsti. Tada nulupti ir sutrinti, sugrūsti ar sumalti mėsmale. Aš tryniau blenderiu. Bet maniškis nėra jau toks galingas tad vėliau teko darbuotis grūstuvu. Į šią bulvių masę įdėjau krakmolo ir miltų. Miltų reikia nemažai, kad gautųsi minkomos tešlos konsistencija. Tiesa, druskos nepamirškite:)

Mėsos masė:

Aš ėmiau 0,5 kg. kiaulienos ir 0,5 kg. kalakutienos. Mėsą išviriau ir sutryniau blenderiu, nes neturiu mėsos malimo mašinos (niekas nepadovanoja, o pati nenusiperku). Pridedame prieskoniu ir įpilame porą šaukštų aliejaus bei vandens, kad mėsa nebūtų tokia sausa.

Blynų darymas:

Manau tai yra pats elementariausias dalykas, kurį žino kiekvienas lietuvis :) Kepame keptuvėje su daug aliejaus.

Rodyk draugams

Barankos :)

2010-02-21

Vis daugiau ir daugiau kalbama apie didžiuosiuose prekybos centruose esamus “nesveikus” maisto produktus. Laikraščiai pradėjo rašyti apie “parduotuvinės” duonos žalą, o ką jau bekalbėti, kad į vaikiškas barankas dedami konservantai. Baisu baisu….. bet ką daryti? Toks gyvenimas :) Tad vėl imu savo bliūdą ir minkau vaikui barankas :) Neklauskite recepto, nes tai paprasta mielinė tešla. Kitą kartą kepsiu plikytus riestainius. Užtat kitą dieną buvo labai skanu barankas sutepus majonezu, apdėjus dešra ir apibarsčius sūriu. Tokias “picas” pora minučių kepiau orkaitėje kol išsilydė sūris.

Rodyk draugams

Gaspadoriaus užkepėlė

2010-02-21

Receptai su žodžiu “užkepėlė” mano virtuvėje yra naujas reiškinys. Niekada iki šiol nebuvau dariusi, nors visada norėjau pabandyti.

Recepto šaltinis

Mums reikės:
500 g. mėsos faršo;
6 batono riekelių (naudojau forminę duoną);
1-2 morkų;
2 kiaušinių;
4 - 5 v.š. miltų;
2 v.š pomidorų padažo;
4 raugintų agurkų (naudojau marinuotus ir tiko);
apie 200 g. fermentinio sūrio;
5-6 bulvių;
30 g. sviesto;
1 v.š. kefyro (pyliau pieną);
džiūvėsėlių;
svogūno, česnako skiltelės, druska, pipirai.

Išverdame ir sutriname bulvių košę, į ją įmaišydami sviesto, kiaušinį (nebūtinai), druską, prieskonius. Jeigu per tiršta gaunasi, įpilti šlakelį pieno.

Pasiruošiame įdarą. Į keptuvę dedame faršą, susmulkintą česnaką, svogūną, pipirų, druskos bei pomidorų tyrę. Baigiant troškintis mėsai, sudedame tarkuotą morką. Apipjaustome batono riekių kraštelius ir trupti paskrudiname orkaitėj ar apkepame keptuvėje.
Kepimo indą patepame aliejumi ir pabarstome džiūvėsėliais. Duona uždengiame kepimo dugną. Išplakame kiaušinį su šlakeliu vandens. Įmaišome 4 v.š. miltų ir užpilame ant duonos. Pabarstome dar kartą džiūvėsėliais ir dedame sluoksnį paruošto mėsos troškinio. Dedame smulkintus riekelėmis raugintus agurkėlius. Užbarstome sūriu (kitą kartą nebarstysiu) ir užpilame viską bulvių košę. Viršų apibarstome sūriu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min.

Rodyk draugams