BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘Kad skrandis būtų sotus ir laimingas’ kategorija

Plikyta ruginė duona

2011-01-25

Šią duoną ruošiau iš naujo raugo. Bet ne taip, kaip buvau anksčiau aprašiusi, o paprasčiau. Nei raugas nei duona manęs nenuvylė, o namiškiai kuo puikiausiai įvertino. Tad pirmiausiai aprašysiu kaip dariau raugą.


Raugui reikės:
1 stiklinės „Viso grūdo” ruginių miltų;
1 stiklinės šilto vandens.

Sumaišome vandenį su miltais ir gauname grietinės tirštumo masę. Svarbiausia gerai išmaišyti miltus, kad neliktu jokių gumuliukų. Aš raugą darau litriniame inde. Jį uždengiu maistine plėvele, prabadau skylutes ir pastatau šiltai trims dienoms. Kiekvieną diena pamaišau. Duoną ruošti su šiuo raugu pradėjau tik ketvirtą dieną, nes norėjau, kad raugas būtų kuo stipresnis.

Kepant plikytą duoną pirmiausią reikia pasiruošti plikinį:
1 stiklinė paruošto raugo;
2 stiklinės „Viso grūdo” ruginių miltų;
1 šaukštas kmynų;
3 stiklinės verdančio vandens.

Į dubenį suberiame miltus ir kmynus. Juos užpilame verdančiu vandeniu ir gerai išmaišome. Jokių gumuliukų neturi likti. Leidžiame tešlai atvėsti. Kai tešla atvėsta, įmaišome raugą, uždengiame maistine plėvele su prabadytomis skylutėmis ar rankšluosčiu, padedame šiltai ir rauginame 12 val. Taigi, jeigu plikinį pasiruošėte prieš pietus, kitą dieną šiuo metu reikės ruošti pagrindinę tešlą. Kaip pastebėjote, išeina ne 12val., o visos 24 val. Bet aš taip darydavau ir man visai skani duonelė išeidavo.

Pagrindinei tešlai reikės:
Paruošto plikinio;
1 stiklinės „Viso grūdo” ruginių miltų;
1 stiklinės kvietinių miltų (550 D);
3 v.š. cukraus;
2 a.š. druskos;
1 v.š. medaus.

Į paruoštą plikinį sudėti vieną po kito visus pagrindinės tešlos komponentus. Tešlą aš rankomis neminkiau, o darbavausi mikseriu. Iš pradžių maišiau 1- muoju greičiu, o paskui vis didinau greitį. Kepimo formą išklojau kepimo popieriumi. Sukrečiau tešlą, uždengiau, padėjau šiltai ir kildinau 3 val. Po to dėjau kepti. Orkaitės temperatūra panaši kaip ir anksčiau aprašytose duonos kepimuose. Kepiau apie 40 min. Iškepusią suvyniojau į drėgną rankšluostį porai min., o tada susukau į švarų sausą rankšluostuką.

Rodyk draugams

Vyrų duona

2011-01-25

Tai viena skaniausių mano keptų duonų. Dėl tešloje esančios ciberžolės, duona įgauna gelsvą atspalvį. Gana aštroka, tad aštrumo nemėgstantiems žmonėms patariu berti mažiau pipirų. O dėl ko “Vyrų duona”? Turbūt dėl to, kad tešlos sudėtyje yra alaus:)


Reikės:
1 v.š. natūralaus medaus;
1/2 a.š. juodųjų pipirų;
1 a.š. krapų druskos (tokios netūrėjau tad beriau paprastos ir atskirai krapų);
1 a.š. česnakų druskos;
150 ml vandens;
150 ml alaus;
450 g. miltų (550C);
čiobrelių, kmynų, ciberžolės, kalendros sėklų ir kt. žalumynų;
4-6 gr. mielių.

Užsiplikome kmynus su 150 ml vandens. Leidžiame pravėsti. Į dar šiltą vandenį pilame alų bei prieskonius. Miltus sumaišome su mielėmis ir po truputi įsijojame į vandens, alaus ir žalumynų mišinį. Užminkome tešlą. Tešla lips prie rankų. Pirmiausiai aš barstau stalą miltais ir minkau, o pabaigoje imu dubenėlį su vandeniu ir šlapiuoju būdu baigiu minkyti tešlą (rankas ir stalą drėkinti). Nepamirškite, duonos tešlai patinka būti trankomai, tad geriau patraukite nuo stalo visus dūžtamus daiktus ir trankykite tešlą į stalą, tampykite. Kuo daugiau įdėsite energijos, tuo duona bus skanesnė.
Išminkytą tešlą sukrečiame į riebalais pateptą kepimo skardą, nuglostome šlapiomis rankomis. Uždengiame rankšluosčiu ir padedame šiltai kilti porai valandų. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių. Ant apatinių grotelių arba ant orkaitės dugno statome indą, kokią mažai naudojamą kepimo formą ar pan. su vandeniu. Duonos kepimo metu vis ją papildome. Iš pradžių kepame kokias 5 min. tokioje aukštoje temperatūroje, o paskui sumažiname kaitrą ir dar kepame apie 30 - 40 min.
Iškepusią duoną išverčiame iš kepimo formos, susukame į drėgną rankšluostį ir įvyniojame į polietileninį maišelį 5 min. Tada duoną išvyniojame ir susukame į sausą rankšluostį. Asmeniškai man ši technika visada pasiteisina ir duonos plutelė būna minkšta.

Rodyk draugams

Sūrio piršteliai

2010-12-30

Nebūčiau net patikėjus, kad atrasiu labai panašų į tikruosius sūrio pirštelius receptą. Esu klaipėdietė ir turbūt daugumai klaipėdiečių yra išlikęs neišdildomas prisiminimas apie valgytus sūrio pirštelius viename uostamiesčio bare. Daug metų bandžiau pasigaminti pati šį šedevrą. Dėje, nesėkmingai. O šįkart - eureka! Aš tikiu, jog receptas nėra visiškai toks pat, pagal kurį gaminami tikrieji piršteliai. Tačiau skonio atžvilgiu mane nukelia į tuos laikus, kai būdami studentai tuos pirštelius ir atradome.

Reikės:
30 g. sviesto;
100 g. miltų;
250 ml pieno;
druskos, pipirų;
200 g. sūrio;
2 kiaušiniai (ir daugiau);
2 v.š. miltų;
100 g. džiūvėsėlių (gali būti ir daugiau).

Mažame puodelyje ištirpiname svietą ir jame pakepiname miltus. Supilame pieną, sutarkuotą sūrį, beriame prieskonius ir maišome. Paverdame tol, kol masė taps tiršta. Nukeliame nuo viryklės ir plonu sluoksnių šį mišinį užtepame ant lygaus paviršiaus. Aš naudojau kepimo popierių. Leidžiame masei atvėsti.

Atvėsus susipjaustome norimo ilgio ir storio gabalėliais. Imame po vieną gabalėlį, susukame į vamzdelį, apvoliojame miltuose, tada kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose. Galima vėl merkti į kiaušinį ir vėl į džiūvėsėlius. Asmeniškai man, taip skaniau, nes susidaro storesnė tešlos sienelė.

Kepame aliejuje kol gražiai apskrunda. Valgome šiltus su pomidorų ir majonezo padažu arba kt.

Rodyk draugams

Labai skanus vainikas su lazdyno riešutais

2010-12-30

Pristatau dar vieną labai skanų vyniotinį. Ypač jis patiks tiems, kurie mėgsta marcipanus, nes įdaras labai panašus į marcipaninę masę.

Tešlai reikės:
300 g. miltų;
1 a.š. kepimo miltelių;
150 g. cukraus;
žiupsnelis druskos;
pakelis vanilinio cukraus, bet aš dedu tik 1 a.š.;
1 kiaušinis;
2 v.š. pieno;
125 g. sviesto arba margarino.

Miltus persijoti su kepimo milteliais ant stalo arba į didelį dubenį. Viduryje padaryti duobutę ir į ją įmušti kiaušinį, sudėti cukrų, vanilinį cukrų ir kitus produktus. Greitai suminkyti tešlą ir padėti šaltai bent pusvalandžiui.

Įdarui:
2 kiaušiniai;
200 g. maltų lazdyno riešutų;
100 g. cukraus;
2 lašai migdolų aliejaus;
1 v.š. grietinėlės;
1 v.š. romo.

Vieno kiaušinio trynį atskirti nuo baltymo. Baltymą, likusį kiaušinį, riešutus, cukrų, aliejų, romą, grietinėlę sumaišyti iki vienalytės masės.

Iškočioti tešlą, tepti ant jos įdaro ir susukti į vyniotinį. Išplakti likusį trynį su 1 v.š pieno ir aptepti vyniotinį. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.

Rodyk draugams

Kalėdinai tortai

2010-12-24

Ak, tos Kalėdos, net tortai pasipuošia eglutėmis.

Šis torčiukas - tai \”Gaivusis mėlynių tortas\”, manau po sočių Kalėdinių pietų bus pats tas :)

Antrasis - jubiliejinis. Kadangi kalėdos, tai teko truputi improvizuoti:)

Vieno torčiuko viduje Rafaelo, o kito - šokoladinis

Rodyk draugams

Kalėdiniai meduoliai

2010-12-21

Beveik visos šeimininkės prieš Kalėdas kepa sausainius, jei ne meduolius tai bent imbierinius sausainiukus. Aš šiemet pasistengiau “iš peties” ir prikepiau visokių grožybių.  Šie meduoliukai ne vien tik papuoš mūsų stalą, bet bus ir puiki dovana artimiesiems.

Receptą radau www.supermama.lt. Sausainiai net pastovėję išlieka skanūs, traškūs ir ne visai kieti. Jeigu kam patinka kietesni meduoliai, siūlyčiau dėti daugiau miltų į tešlą.

Meduoliams reikės:
450 g. miltų, bet aš sudėjau apie 500 g;
150 g. cukraus;
100 g. medaus;
2 kiaušiniai;
100 g. margarino, bet aš dėjau sviestą;
2 a.š. nugesintos sodos;
2 a.š meduolių prieskonių.

Ištirpiname margariną. Supilame į jį cukrų, medų, įmušame kiaušinius ir viską vonelėje ant garų kaitiname kol ištirps cukrus. Nukeliame nuo viryklės ir leidžiame atvėsti. Į meduolius galima įdėti padeginto cukraus, bet man skanūs ir be jo:) Į pravėsusią masę supilame nugesintą sodą ir sudedame miltus. Išminkome. Sakoma, kad meduoliai bus skanesni, jei tešla gaus pastovėti per naktį. Tačiau aš labai skubėjau ir tešlos nebrandinau. Imame tešlos gabalėlį, kočiojame ir formuojame norimus sausainius. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 8-10 min priklausomai nuo sausainių storio.

Rodyk draugams

Jogurtinis persikų tortas

2010-11-23

Tai vienas iš gaivesnių tortų. Tik kitą kartą kepdama, vieną torto sluoksnį daryčiau kitokio skonio. Manau būtų skaniau :)

Biskvitui (skliaustuose nurodytos proporcijos 18cm skersmens tortui):
100 (75) g. minkšto sviesto;
100 (75) g. cukraus;
žiupsnelis vanilinio cukraus;
žiupsnelis druskos;
1 (0,75) a.š. kepimo miltelių;
3 (2) kiaušiniai;
50 (37,5) g. miltų;
60 (45) g. maltų migdolų;
50 (37,5) g. krakmolo.

Sviestą išsukame su cukrumi iki purios baltos masės. Dedame vanilinį cukrų, druską, mušame kiaušinius. Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir krakmolų bei viską įsijojame į tešlą. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min. Iškepusį biskvitą atvėsiname ir perpjauname į dvi dalis.

Kremui:
20 (10) g. želatinos;
250 (175) ml. natūralaus jogurto;
500 (200) g. varškės arba maskarponės;
150 (75) g. cukraus;
300 (150) ml. grietinėlės;
konservuotų persikų.

Želatiną išbrinkinti 0,5 stiklinės grietinėlėje. Palaukti kokias 5min ir tada pašildyti, kad visai ištirptų. Ištrinti varškę su cukrumi ir sumaišyti su jogurtu. Grietinėlę išplakti iki vidutinio standumo ir sumaišyti su varškės-jogurto mase. Įpjaustyti persikų.

Biskvito lakštus sulaistyti sirupu nuo persikų. Ant pirmo biskvito pilti puse kremo. Išlyginti ir uždėti antru biskvitu. Pilti likusį kremą. Padėti į šaldytuvą, kad apstingtų.

Papuošimui:
0,5 pakelio persikų žele;
persikų skiltelių.

Pasigaminti žele pagal instrukcijas. Ant torto dėti persiko skilteles ir užlieti persikų žele. Stingdyti per naktį.

Rodyk draugams

Tortas “Teletabis” arba sluoksniuotas medaus tortas

2010-11-08

Tortas darytas pagal Mišelės receptą rastą supermama.lt

Labai norėjau išbandyti šį receptą, bet tiesą pasakius, nežinau ar antrą kartą kepčiau. Visų pirma, labai daug darbo kočiojant lakštus, ypač jeigu užsibrėžtas tikslas yra teletabis :) Antra, kažkokiu ypatingu skoniu šis tortas nepasižymi. Nors, kai kam šis tortas net labai patiko.

Papločiai:
50 g. sviesto;
3 v. š. medaus;
2/3 stiklinės rudojo cukraus;
1 kiaušinis;
1/4 stiklinės pieno;
1/2 a. š. sodos;
3 stiklinės miltų (man išėjo tik 2);
žiupsnelis druskos.

Teletabį dariau iš dvigubos normos, bet paprastam torčiukui užtenka vienos. Ištirpinti sviestą, berti cukrų, pilti pieną, medų. Viską ištirpinti ir tik tada nukelti nuo viryklės. Leisti truputi pravėsti ir tada įmušti kiaušinį, sijoti miltus su soda ir druska. Suminkyti ne kietą tešlą. Jeigu nesudėjote visų miltų, o manote, kad tešla gera, tai ir nebedėkite daugiau - svarbu neperminkyti, nes perminkytos tešlos lakštai trauksis. Tešlą uždengiame virtuviniu rankšluosčiu ir leidžiame pastovėti apie 15 min. Priklausomai nuo torto dydžio, tešlą padalinti į 8 ir daugiau gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį plonai iškočioti it popierių, subadyti šakute ir kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 5min.

Kremas:
1 stiklinė grietinės;
2 stiklinės grietinėlės;
2 v. š. cukraus;
1 a. š. vanilės;
2 lapeliai želatinos (dėjau paprastos želatinos 3 a.š.).

Išplakti 1 3/4 stiklinės grietinėlės su cukrumi ir vanile iki minkštų putų. Aš dėjau daugiau cukraus tad tortas buvo per daug saldus. Želatinos lapelius 3 min. užmerkti šaltame vandenyje. Pašildyti 1/4 st. grietinėlės iki karštos būsenos (ne iki virimo), nuspausti išbrinkintą želatiną ir ją išmaišyti karštoje grietinėlėje, kol visiškai ištirps. Kadangi turėjau tik paprastos želatinos, tad aš ją išbrinkinau siūlomame grietinėlės kiekyje ir paskui joje ištirpinau. Grietinėlę su želatina ataušinti iki kambario temperatūros ir, plakant mažu greičiu, supilti į pagrindinę grietinėlės masę. Padidinti mikserio greitį ir išplakti iki standžių putų.
Plaktą grietinėlę padalinti į 2 dalis. Vieną dalį sumaišyti su grietine, o antrąją palikti torto papuošimui. Torto papuošimui man neužteko tiek grietinėlės. Teko papildomai išsiplakti apie 400ml grietinėlės.

Pasigamintu kremu reikia sutepti kiekvieną lakštą ir tortą pakaityti porą dienų, kad kremas pilnai persigertų į torto lakštus ir šie suminkštėtų.

Rodyk draugams

Sausainiai su cornflakes

2010-10-29

Tai vieni skaniausių sausainių. Receptą radau supermama.lt. Saldumynų forumo svetainėje visi giria šiuos sausainius tai nutariau ir aš išmėginti. Rezultatas tikrai puikus: sausainiai traškūs, o kartu ir purūs, bet to, kartą paragavęs negali sustoti :)

150 g. cornflakes su medumi (su paprastai dribsniais nėra taip skanu);
125 g.miltų;
100 g. minksto sviesto;
100 g. cukraus;
1 kiaušinis;
1 a.š. kepimo miltelių;
cukraus pudros papuosimui.

Išplakame kiaušinį su cukrumi. Sudedame sviestą, įsijojame miltus su kepimo milteliais.  Tešla gausis ne minkoma. Į lėkštutę įsiberti cornflakes. Imti su šaukštu ar šaukšteliu tešlos, dėti ant cornflakes ir gerai apvolioti juose. Rutuliukus sudėti į kepimo formą paliekant nemažus tarpelius viens nuo kito, nes kepdami sausainiai labai išsiplės. Kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. Iškepusius truputi atvėsinti ir apibarstyti cukraus pudra.

Labai labai labai skanu:)

Rodyk draugams

Tortas su ramunėmis

2010-10-28

Šis tortas yra panašus į \”Mėlynių tortą su braškių - maskarponės putėsiais“, tiksliau panašus kremo atžvilgiu ir biskvitiniu pagrindu.

Kremui (22-24 cm):
1,5 stiklinės trintų braškių su cukrumi;
1 ir 1/4 stiklinės grietinėlės;
1 ir 1/4 stiklinės maskarponės
3,5 a.š. želatinos;
5 v.š. vandens;
1 stiklinė cukraus.

Kremą gaminame kaip nurodyta mano minėtame recepte. Pagal tą patį receptą gaminame ir biskvitą torto pagrindui.

Išsikepame dar vieną biskvitą:
2kiaušiniai;
110 g. cukraus;
110 g. miltų;
32 g. aliejaus;
vanilinio cukraus;
nepilnas a.š. kepimo miltelių.

Iškeptą biskvitą perpjauname pusiau.

Torto surinkimas:

Imame pirmiau iškeptą biskvitą torto pagrindui. Sulaistome braškių sirupu ir užtepame 2/3 kremo. Uždengiame vienu biskvitu. Vėl sulaistome braškių sirupu ir dar aptepame trintomis braškėmis. Užpilame likusį kremą ir uždengiame paskutiniu biskvitu. Puošiame

Rodyk draugams