BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘Duona’ kategorija

Duona nr.1

2010-04-06

Kaip anksčiau esu rašiusi, pradėjau kepti duoną. Taip bent jau daug sveikiau.  Kol kas geriausiai pavykęs duonos receptas yra šitas (šaltinis supermama.lt).

300g vandens;
200g raugo;
100g rupių miltų;
375g kvietinių miltų;
1 v.š. druskos;
1 v.š. cukraus;
30g aliejaus;
1 v.š. kmynų.

Raugą išmaišome šiltame vandenyje. Suberiame rupius miltus. Tik visus miltus reikia sijoti! Tada sudedame 200g. kvietinių miltų. Nuplikome kmynus ir sudedame į tešlą. Įdedame cukraus ir druskos bei įpilame aliejaus. Tada sudedame likusius miltus. Tešla išeina ne kieta,t.y., norint ją minkyti reikės nuolat pasišlapinti rankas. Iš pradžių minkosi sunkiai, visos rankos būna tešlinuotos. Kartais pradžioje visas minkymo procesas susideda tik iš tešlos daužymo į stalą, nes atrodo, kad daugiau nieko padaryti negali. Bet kuo daugiau minkai, tuo tešla darosi paklusnesnė. Taip pat, reikia nepamiršti, kad kuo ilgiau bus tešla minkoma, tuo duonos stuktūra bus gražesnė. Asmeniškai aš minkau apie 25-30 min. Jeigu matau, kad nuo  pastovaus rankų šlapinimo tešlos konsistencija skystėja, pasibarstau saują miltų ant stalo ir suminkau tešlą.

Išminkytą tešlą aš įdedu į riebalais išteptą kepimo skardą, nuglostau šlapiomis rankomis, uždengiu rankšluosčiu ir palieku 3 val. kilti. Po 3 val. galima kepti. Įkaitinu orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros. Padedu ant dugno kitą mažą kepimo skardą su vandeniu ir kepu duoną apie 10-15min tokioje temperatūroje. Paskui sumažinu iki 200 laipsnių ir kepu tokioje temperatūroje 20 min. Galiausiai, numažinu kepimo temperatūrą iki 180 ir pabaigiu kepti duonelę. Visas kepimo laikas turi būti apie 1 val. Vanduo orkaitėje reikalingas drėgmei palaikyti. Jeigu nedėsite vandens vonelės į orkaitę, tai reikės bent jau kas 5 min atidarinėti orkaitę ir vis apipurkšti orkaitės sieneles vandeniu.

Iškepusią duonelę susuku į šlapią rankšluostį ir įdedu į polietileninį maišelį 10 min. Ilgiau laikyti nereikia. Ištraukiame duonelę iš maišelio, nuvyniojame nuo drėgno rankšluosčio ir susukame į kitą - sausą virtuvinį rankšluostį ar drobę.

Rodyk draugams

Duona su raugu “Palangos duonelė”

2010-03-17

Žinokite užsikrėčiau duonos kepimu. Kiek paskaitai, tai pilnas internetas duonos receptų. Atrodo, kad kas penkta šeimininkė namie kepa duoną. Viena tokia šeimininė prasitarė, jog norėtų gyventi kaime, o ne miete. Norėtų krosnies, kad galėtų duona kepti, rūkyklos - mėsoms išsirūkyti, vištų, kad naminių kiaušinių būtų. Tad štai kas darosi, mielieji: bėgome bėgome iš kaimų į miestus, o ar nebus taip, kad pradėsime bėgti iš miestų atgal į kaimus? Nors aš taip pat gyvenu mieste, o ne kaime, krosnies ir duonkepės neturiu, bet vistiek ryžausi išbandyti savo jėgas ir iškepti duonos. O kas jeigu pavyks? Vis geriau nei pirktinė su konservantais, emulsikliais ir biesa žino dar kuom. Sako, kad pats sunkiausias etapas yra raugo gaminimas. Neiko čia sudėtingo nemačiau, netgi sakyčiau - pats lengviausias etapas. Sunkiausias yra duonos minkymas. Va, čia tai teks paplušėti. Bet aš tam pasiruošusi :)

RAUGO GAMINIMAS (RUGINIS RAUGAS)

1 diena: plastmasiniame inde, (geriausiai būtų medinis, bet kur tokį rasti????) , kibirėlyje ar stiklainyje išmaišome 50g. rupių ruginių miltų (rupių, ne bet kokių!) su 50 - 100ml. šilto vandens. Vandenį galima imti iš krano, svarbiausiai, kad nebūtų karštas. Tešla turi gautis kaip blynams. Indą uždengiame rankšluosčiu arba maistine plėvele. Tik jeigu uždegėte maistine plėvele, būtinai pradurkite porą skylučių, kad raugas gautų oro. Paliekame šiltai (pvz., po radiatoriumi) 24val.

2 diena: permaišome ir pamaitiname raugą, t.y., pridedame 50g. miltų ir 50ml. šilto vandens. Vėl paliekame 24 val. šiltai.

3 diena:  permaišome ir pamaitiname raugą pridėdami 50g. miltų ir 50ml. šilto vandens. Tik raugas jau bus gerokai pakilęs, aiškiai užuosite salsvą kvapą. Vėl laikome šiltai 24val.

4 diena: atliekame tuos pačius veiksmus, kaip trečią dieną ir rauginame šiltai 24 val.

5 diena: raugas jau išrūgęs:) atidedame 80-100 g. kitam kartui, t.y., dedame raugo į sandarų indelį ir padedame į šaldytuvą. Šaldytuve raugą galima laikyti 2 sav. O jeigu norite laikyti ilgiau, kad ir metus laiko, tada imame sviestinį kepimo popierių ir plonai tepame raugą. Kai išdžius, nuimti trupinėlius, sudėti į maišelį ir laikyti kambario temperatūroje, kaip kad yra laikomos sausos  mielės. Prireikus, raugą galima atgaivinti paprasčiausiai sumaišant su šiltu vandeniu :)

PALANGOS DUONA

Jeigu raugas ką tik padarytas, t.y., šviežias, nesubrendęs, reikės dėti 3 g. mielių į duonos tešlą. Antraip raugas neiškels tešlos.

200 g. ruginio raugo;
100 g. ruginių miltų;
300 g. kvietinių miltų;
0,5 v.š. druskos (tik į didesnę pusę, nes man asmeniškai norėjosi daugiau);
1 v.š. cukraus;
1 v.š. kmynų;
230 g. vandens;
3 g. mielių.

Raugą užpyliau vandeniu, išmaišiau. Sudėjau puse miltų, išmaišiau. Kmynus nuplikiau ir sudėjau į tešlą (kitą kartą bandysiu šaukštelį kmynų sutraiškyti - kvapnesnė duona bus). Mieles išsukti su cukrumi ir sudėti į tešlą. Tik paskui toptelėjo, jog turėjo būti sausos mielės :P Nieko jau nepadarysi tad darau duona toliau. Pasūdau tešlą, įdėjau likusius miltus ir minkiau. Kvietinių miltų aš įdėjau daugiau. Reikia dėti miltų tiek, kad susiminkytų tešla. Minkyti reikia ilgai bei visaip tešlą ištampyti: kaip armoniką, sukame į kasą, mušame į stalą, rankas vis pasimiltuojame. Nuo tešlos išminkymo priklausys iškeptos duonos struktūra, t.y., trumpai minkysite, blogai išminkysite, duona bus labiau panašios struktūros kaip pyragas. O jei norite labiau korėtos, tada daugiau mielių reikia dėti.

Išminkytą duoną apibraukome šlapiomis rankomis ir užbarstome kmynų ar kalendrų sėklų ar linų sėmenų ar kt. Galima ir nieko nebarstyti. Būtinai įpjauname peiliu keliose vietose, uždengiame drobule ar virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame 3 val. šiltai.

Įkaitiname orkaite iki 220 laipsnių temperatūros. Aš duoną dedu į stiklinį indą. Rašo, kad galima kepti ir kekso formoje, bet geriausiai emaliuotame puode. O dar kai kas kepa gėlių vazonuose :) Reiks man irgi kada pabandyti. Dar yra keletas nuomonių dėl kepimo atidengtame inde ir uždengtame. Bandžiau kepti atidengus, bet labai kieta ir stora viršutinė pluta gavosi, tad šį kartą kepiau 15 min. uždengus 220 laipsnių temperatūroje, o likusias 40 min. atidengus 180 laipsnių temperatūroje.

Iškeptą duoną aptepiau kiaušinio ir pieno plakiniu bei uždengiau šlapiu rankšluosčiu. Taip laikiau kokia 30 min. Tiek viena, tiek kita duonos plutai suteikia minkštumo.

Labai skani duonelė:) Minkymo vargą atpirko su kaupu.  Būčiau galėjusi tą patį vakarą suvalgyti puse kepalo tik kad miegoti jau reikėjo eiti:) Žadu ir kitą kartą kepti šią duonelę, bet pridėsiu daugiau saulėgrąžų ir vyras dar prašė daugiau kmynų įdėti :)

O kiek dar laukia kitokių receptų išbandyti: duona su sūriu, duona su lašinukais, plikyta duona…. ai ai ai, tik laiko reikia ir netingėti :)

Rodyk draugams

Bananų duona (pyragas)

2009-08-18

Turėjau prinokusių bananų tad sugalvojau iškepti bananų duoną.

3-4 bananai;
3 kiaušiniai;
200g. sviesto;
200g. cukraus;
kažkur 400g. miltų;
šaukštelis sodos, juodojo šokolado.

Bananus sutryniau blenderiu. Išplakiau kiaušinius ir sumaišiau su bananų mase. Sviestą arba margariną ištirpinau kartu su cukrumi. Jeigu dėti mažiau cukraus, bananų duona (pyragas) bus labiau panaši į duona, o dabar, pagal tokį cukraus kiekį, panašiau į pyragą. Taigi, ištirpintą sviestą su cukrumi supilu į bananų ir kiaušinių masę. Įmaišau sodos. Tik pirma ją nugesinu su citrinos rūgštele. Beriame miltus. Viską išmaišau. Dar įtarkuoju pusę plytelės šokolado ir į orkaitę 1val. 180 laipsnių temperatūroje.

Rodyk draugams