BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Plikyta ruginė duona

Šią duoną ruošiau iš naujo raugo. Bet ne taip, kaip buvau anksčiau aprašiusi, o paprasčiau. Nei raugas nei duona manęs nenuvylė, o namiškiai kuo puikiausiai įvertino. Tad pirmiausiai aprašysiu kaip dariau raugą.


Raugui reikės:
1 stiklinės „Viso grūdo” ruginių miltų;
1 stiklinės šilto vandens.

Sumaišome vandenį su miltais ir gauname grietinės tirštumo masę. Svarbiausia gerai išmaišyti miltus, kad neliktu jokių gumuliukų. Aš raugą darau litriniame inde. Jį uždengiu maistine plėvele, prabadau skylutes ir pastatau šiltai trims dienoms. Kiekvieną diena pamaišau. Duoną ruošti su šiuo raugu pradėjau tik ketvirtą dieną, nes norėjau, kad raugas būtų kuo stipresnis.

Kepant plikytą duoną pirmiausią reikia pasiruošti plikinį:
1 stiklinė paruošto raugo;
2 stiklinės „Viso grūdo” ruginių miltų;
1 šaukštas kmynų;
3 stiklinės verdančio vandens.

Į dubenį suberiame miltus ir kmynus. Juos užpilame verdančiu vandeniu ir gerai išmaišome. Jokių gumuliukų neturi likti. Leidžiame tešlai atvėsti. Kai tešla atvėsta, įmaišome raugą, uždengiame maistine plėvele su prabadytomis skylutėmis ar rankšluosčiu, padedame šiltai ir rauginame 12 val. Taigi, jeigu plikinį pasiruošėte prieš pietus, kitą dieną šiuo metu reikės ruošti pagrindinę tešlą. Kaip pastebėjote, išeina ne 12val., o visos 24 val. Bet aš taip darydavau ir man visai skani duonelė išeidavo.

Pagrindinei tešlai reikės:
Paruošto plikinio;
1 stiklinės „Viso grūdo” ruginių miltų;
1 stiklinės kvietinių miltų (550 D);
3 v.š. cukraus;
2 a.š. druskos;
1 v.š. medaus.

Į paruoštą plikinį sudėti vieną po kito visus pagrindinės tešlos komponentus. Tešlą aš rankomis neminkiau, o darbavausi mikseriu. Iš pradžių maišiau 1- muoju greičiu, o paskui vis didinau greitį. Kepimo formą išklojau kepimo popieriumi. Sukrečiau tešlą, uždengiau, padėjau šiltai ir kildinau 3 val. Po to dėjau kepti. Orkaitės temperatūra panaši kaip ir anksčiau aprašytose duonos kepimuose. Kepiau apie 40 min. Iškepusią suvyniojau į drėgną rankšluostį porai min., o tada susukau į švarų sausą rankšluostuką.

Patiko (14)

Rodyk draugams

komentarai (5) | “Plikyta ruginė duona”

  1.   Cia klaidele padaret. rašo:

    citata:”Taigi, jeigu plikinį pasiruošėte prieš pietus, kitą dieną šiuo metu reikės ruošti pagrindinę tešlą.”
    gausis visos 24 val.

  2.   meduve rašo:

    atsiprašau, kad smulkiau nepaaiškinau. Išeina taip, kad aš raugindavau duonelę 24val. Ir visai skani gaudavosi:)

  3.   vi rašo:

    sveiki, kokios talpos jusu stikline (gal 200g)?

  4.   meduve rašo:

    Manau mano stikline 200ml. Taciau siame recepte nera svarbu, kokios talpos stikline. Jeigu raugui imate stikline 200ml vandens ir tiek pat miltu, tai pagrindinei teslai naudojate ta pati matavimo inda. Tas pats principas, jeigu stikline 250 ml. Tik kazkiek skirsis duonos skonis saldumo/druskos atzvilgiu.

  5.   plastikiniai langai rašo:

    puikiai isejo, niekur tokios nenusipirksi.

Rašyk komentarą