BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Plikyta duona

Receptas rastas supermama.lt

Labai norėjau išsikepti plikytos duonos, kad ir kiek pastangų reikėtų. Pastangų reikėjo daug duonos minkymui. Sakiau daugiau tokios duonos nekepsiu kol neturėsiu duonkepės. Skanumo tai labai skani, bet kol aš ją padariau tai buvau visa šlapia.

Duonos plikiniui reikės :
1 stiklinė kvietinių miltų;
2 v.š. kmynų;
1 v.š. linų sėmenų (aš nedėjau);
300 ml verdančio vandens.

Miltus, kmynus, sėmenis užplikome verdančiu vandeniu. Labai gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų. Reikia palaukti apie puse valandos, kol plikinys atvės.

Pagrindinė tešla:
1 stiklinė ruginių miltų (galima ruginius per puse maišyti su nesijotais);
3 - 4 stiklinės kvietinių miltų;
1 stiklinė šilto vandens;
1 v.š. druskos;
2 v.š. cukraus;
2 a.š. sausų mielių (vietoje jų dėjau 200 g. raugo);
2 v.š. saulėgrąžų.

Į atvėsusį plikinį įpilame vandens, sudedame ruginius miltus ir viską gerai išmaišome. Šaukštu išmaišyti nelabai man sekėsi tad pasitelkiau į pagalbą mikserį. Po to suberiame saulėgrąžas ir 1 stiklinę kvietinių miltų, druską, cukrų, sausas mieles, jeigu daroma duona su jomis, o ne su raugu. Aš dariau su raugu tad šioje vietoje pyliau jį, o ne mieles. Galiausiai sudedame dvi stiklines kvietinių miltų ir minkome ilgai ir nuobodžiai. Tešla labai lipo prie rankų. Po pusvalandžio minkymo nei kiek situacija nepagerėjo. Dar paminkiau 15min ir nušluosčiusi duoną šlapiomis rankomis, palikau kilti 3 val. Iškilo gerai. Kepiau 220 laipsnių orkaitėje 150 min. Paskui sumažinau temperatūrą iki 190 laipsnių ir dar kepiau 1,5 val. Pasirodo tiek ilgai kepti nereikėjo. Kitą kartą duoną daryčiau šlapesnę ir viso kepčiau ne ilgiau 1,5 val.

Patiko (26)

Rodyk draugams

komentarai (10) | “Plikyta duona”

  1.   Valdone rašo:

    ar tikrai mieliu 2 v.s.? gal 2 a.s.?
    aciu uz recepta ;)

  2.   meduve rašo:

    greiciausiai bus a.s., nes pagal toki kieki negali buti v.s.

  3.   Valdone rašo:

    aciu, as taip pat pagalvojau :)

  4.   Symphony rašo:

    Labai aciu uz si recepta, gavosi neapsakomai skani duonyte, kokios ir norejau…o svarbiausia nereikejo per ilgai kildinti ir laukti. Beje dariau su raugu :-)

  5.   meduve rašo:

    dziugu, kad patiko:)

  6.   Loreta rašo:

    Sveika,o stikline kiek gramu?1 stikline miltu-kiek gramu?aciu

  7.   meduve rašo:

    1stikline apie 160g.

  8.   Jolanta rašo:

    Įminkiau duonelę, bet jokių problemų nekilo su tešlos lipimu ant rankų. Po kokių 7 min. minkymo susiformavo labai graži tešla. Dėjau tik 3 stikl. kvietinių miltų. Dabar rūgsta, bet jau kvepia labai skaniai. Beje, dariau su mielėmis, nes neatsivežiau į Norvegiją duonelės raugo. Gal tešla jums lipo dėl to, kad įsipylė skysto raugo?…

  9.   meduve rašo:

    gal…

  10.   vija rašo:

    Kepti 220 laipsnių orkaitėje 150 min.?? oho

Rašyk komentarą